Gå till innehåll
Om oss

Att välja rätt täcke

Att välja rätt täcke är en viktig del av att skapa en optimal sovmiljö. Ett bra täcke kan göra skillnaden mellan en orolig natt och en djup, återhämtande sömn. Här är några viktiga aspekter att tänka på när du ska välja det bästa täcket för dina behov. 

Värmegrader

Ett täcke ska passa både din personliga komfortnivå och den omgivande temperaturen i ditt sovrum. 

  • Svala täcken: Idealiska för varma sommarnätter eller för den som tenderar att bli varm när den sover. 
  • Medium täcken: En bra mellanväg för den som söker ett täcke som fungerar året om i ett måttligt klimat. 
  • Varma täcken: Bäst för kalla vintermånader eller för dem som lätt fryser på natten. 

Materialvalet

Material i täcket spelar en stor roll för komfort och funktion. Läs mer om olika material här. (LÄNK)

  • Dun och fjäder: Traditionellt sett anses de som lyxiga alternativ. De är lätta, fluffiga och utmärkt för isolering, men kan också vara problematiska för allergiker.
  • Syntetiska material: Polyester och mikrofiber är material som är syntetiska. De är allergivänliga och har bra tvätt och torkegenskaper. 
  • Ull: Ulltäcken är bra för temperaturreglering, de håller dig varm på vinter och sval på sommaren. 
  • Bambu och Lyocell: Dessa är miljövänliga alternativ som är mjuka, har bra andningsförmåga och passar bra till dom som säker efter ett svalare täcke. 

Underhåll och skötsel

Tänk på hur och vilka möjligheter du har att sköta om ditt täcke. Vissa material, som dun eller ull, kan kräva professionell rengöring, en större tvättmaskin eller speciellt tvättmedel, medan syntetiska material kan tvättas enklare hemma i en vanlig tvättmaskin. 

Personliga behov

Överväg specifika behov som allergier, svettningar under natten och personliga preferenser i vikt och textur. Är du intresserad av att läsa mer om detta kan du göra det här.

 

Att välja rätt täcke handlar om att hitta den perfekta balansen mellan komfort, värme och personliga preferenser. Genom att överväga dessa faktorer kan du investera i ett täcke som bidrar till en lugnande och återhämtande sömn, natt efter natt.