Värnamo Sängkläder använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Tryck på OK för att godkänna. Läs mer
OK
Start | Sova gott | Material

Material

Dun eller fiber? 
Vi har allt från tunna sommartäcken till täcken som är behagligt varma även i ett svalare sovrum. Välj ett fjäderlätt täcke med dunstoppning eller ett av våra fluffiga fibertäcken. Ju mer fiber täcket innehåller, desto fluffigare och varmare blir det. Om du istället väljer ett duntäcke så är det andelen dun som bestämmer hur mjukt och varmt täcket blir.

Det är en smaksak men produkter med fyllning av polyesterfiber kan väldigt enkelt tvättas och torkar mycket snabbt. Väljer du att använda torktumlare ska du vara försiktig med att torka i för hög temperatur eller för länge. Det kan gärna finnas lite restfuktighet kvar i produkten när du plockar ur den ur tumlaren. Täcken och kuddar stoppade med polyesterfiber är särskilt lämpade för dig med allergiska besvär, se ovan. Dunfyllningen är ett naturmaterial som har en mycket god isoleringsförmåga. Dunfyllning ger mjuka, följsamma sängkläder. Produkter med dun/fjäder fyllning går att tvätta men måste torkas i torktumlare tillsammans med exempelvis några tennisbollar. Risken är annars att dun/fjäderfyllningen kan mögla.
Top Cool-för dig som är för varm när du sover
Om du ofta känner dig för varm när du sover kan du prova vår kollektion TopCool. Den har en specialframtagen polyesterfiber som gör att fukten transporteras bort och dunstar snabbare från bädden. Dessutom innehåller Top Cool-produkterna en karbonfiber som verkar avstressande. Top Cool-sortimentet omfattar täcken i tre olika tjocklekar; sval, medium och varm, kudde låg- och mediumhög samt ett madrasskydd.
Är du allergisk?
Då ska du välja täcke och kudde med polyesterfiberfyllning eftersom det inte framkallar någon allergi. Våra fibertäcken tål dessutom att tvättas ofta och har kort torktid. Alla våra täcken och kuddar går att tvätta i 60 grader vilket är den temperatur som krävs för att kvalstren ska dö. Det är även viktigt att din eventuella sovrumskamrat väljer täcken och kuddar med fiberfyllning för att du inte ska få en allergisk reaktion.
Ull som fyllning i täcken
Ylle är ett fint naturmaterial med väl beprövade egenskaper. För den som föredrar det jordnära och naturliga är ett täcke med ullfyllning ett tänkvärt alternativ. Tyget till dessa ulltäcken är dessutom tillverkade av cellulosamaterialet Tencel® som har många bra egenskaper: Tencel® tillverkas av cellulosa från snabbväxande träslag, bland annat eukalyptus som odlas på hållbara skogsplantager. Tillverkningsprocessen är skonsam för miljön och så mycket som möjligt återvinns och återanvänds. Tyg av Tencel® är både hälsosamt och hygieniskt. Tencel® är ett naturligt och miljövänligt material som odlas helt organiskt utan några bekämpningsmedel. Produkter med Tencel®-fiber håller sig fräscha längre eftersom den är naturligt antibakteriell. Denna antibakteriella förmåga går inte att tvätta ur då den finns naturligt i fibern. Tencel® har också goda termiska egenskaper vilket innebär att tyget känns behagligt varmt när det är svalt och värmer när det är kyligt.
Vi får ofta frågor om vad skillnaden är mellan satin, percale och cambric?
Samtliga benämningar ger en information om kvaliteten på tyget. Satin är en bindningsteknik där en större andel inslagstrådar ligger synliga på tygets framsida. Detta ger tyget en vacker lyster men också en tydlig baksida. Satin kan tillverkas i både bomull eller polyester men kan även vara en blandning av olika kvaliteter. Percale och cambric har samma bindningsteknik och tyget är liksidigt. Båda kvaliteterna är tillverkade av väldigt tunna garner men med olika täthet. Om man räknar antalet trådar per tum i både varpen och väften måste ett tyg i percale måste ha minst 200 trådar/tum och ett tyg i cambric 230 trådar/tum. Till båda kvaliteterna används kammad bomull, dvs. långfibrig bomull av hög kvalitet.

Outlast®
Outlast® produkter anpassar sig till hudens mikroklimat genom att absorbera, fördela och släppa ifrån sig värme för att ge en optimal och jämn temperatur i sängen.
Outlast® teknologi använder PCM, Phase change material för att absorbera, förvara och utjämna temperaturen. När huden är varm absorberas och utjämnas värmen i produkten.
Outlast® teknologi balanserar inte endast temperaturen utan minskar också fuktigheten. Studier visar att Outlast® produkter kan reducera svettproduktionen med mellan 30-50%. "Not too hot, not too cold, but just right"