Gå till innehåll
Om oss

Material - en guidning i olika material och deras egenskaper

Vad är skillnaden mellan satin, percale och cambric? Vill du veta mer om ull, dun och polyester och deras egenskaper? Vad ska du välja om du är allergisk? I denna artikel svarar vi på dessa frågor och mycket mer.

Duntäcken eller fibertäcken?

Vårt sortiment inkluderar allt från lätta sommartäcken till tjockare alternativ som håller värmen bra även i kyliga sovrum. Funderar du på vad som passar dig bäst? Ett fjäderlätt duntäcke kan vara perfekt om du söker något mjukt och varmt, medan våra fluffiga fibertäcken blir varmare ju mer fiber de innehåller.

Duntäcken ger en oslagbar mjukhet och värme tack vare den höga andelen naturligt dun, medan fibertäcken – fyllda med polyesterfiber – är idealiska för enkelt underhåll och snabb torktid. Fibertäcken är särskilt lämpliga om du har allergier, eftersom de inte irriterar andningsvägarna och kan tvättas ofta.

För varma nätter rekommenderar vi Top Cool och Outlast®-teknologin för en perfekt temperaturbalans.

Topcool serien är framtagen med en unik polyesterfiber som aktivt transporterar bort fukt och hjälper dig att hålla en behaglig temperatur hela natten. Produkterna i Topcool-serien finns i olika värmegrad på täckena och höjder på kuddar, och inkluderar även madrasskydd. Deras karbonfiberinnehåll bidrar även till en avslappnande effekt.

Outlast® produkter anpassar sig till hudens mikroklimat genom att absorbera, fördela och släppa ifrån sig värme för att ge en optimal och jämn temperatur i sängen. Outlast® teknologi använder PCM, Phase change material för att absorbera, förvara och utjämna temperaturen. När huden är varm absorberas och utjämnas värmen i produkten. Outlast® teknologi balanserar inte endast temperaturen utan minskar också fuktigheten. Studier visar att Outlast® produkter kan reducera svettproduktionen med mellan 30-50%. "Not too hot, not too cold, but just right". 

Är du allergisk?

Då ska du välja täcke och kudde med polyesterfiberfyllning eftersom det inte framkallar någon allergi. Våra fibertäcken tål dessutom att tvättas ofta och har kort torktid. Alla våra täcken och kuddar går att tvätta i 60 grader vilket är den temperatur som krävs för att kvalstren ska dö. Det är även viktigt att din eventuella sovrumskamrat väljer täcken och kuddar med fiberfyllning för att du inte ska få en allergisk reaktion.

Föredrar du naturmaterial?

Ylle är ett fint naturmaterial med väl beprövade egenskaper. Föredrar du det jordnära och naturliga är ett täcke med ullfyllning ett tänkvärt alternativ. Tyget till dessa ulltäcken är dessutom tillverkade av cellulosamaterialet lyocell som har många bra egenskaper. Lyocell tillverkas av cellulosa från snabbväxande träslag, bland annat eukalyptus som odlas på hållbara skogsplantager. Tillverkningsprocessen är skonsam för miljön och så mycket som möjligt återvinns och återanvänds. Tyg av lyocell är både hälsosamt och hygieniskt och är ett naturligt och miljövänligt material som odlas helt organiskt utan några bekämpningsmedel. Produkter med lyocell-fiber håller sig fräscha längre eftersom den är naturligt antibakteriell. Denna antibakteriella förmåga går inte att tvätta ur då den finns naturligt i fibern. Lyocell har också goda termiska egenskaper vilket innebär att tyget känns behagligt varmt när det är svalt och värmer när det är kyligt.

Vad betyder tygkvaliteterna satin, percale och cambric?

Satin är en bindningsteknik där en större andel inslagstrådar ligger synliga på tygets framsida. Detta ger tyget en vacker lyster men också en tydlig baksida. Satin kan tillverkas i både bomull eller polyester men kan även vara en blandning av olika kvaliteter. Percale och cambric har samma bindningsteknik och tyget är liksidigt. Båda kvaliteterna är tillverkade av väldigt tunna garner men med olika täthet. Om man räknar antalet trådar per tum i både varpen och väften måste ett tyg i percale måste ha minst 200 trådar/tum och ett tyg i cambric 230 trådar/tum. Till båda kvaliteterna används kammad bomull, dvs. långfibrig bomull av hög kvalitet.